Red Cliffs
The House

The site lies at the end of a steep track off the main Galle-to-Matara road. After a short climb, the noise of the traffic is left far behind and a final twist in the track reveals a breathtaking view westwards across the bay and a grove of coconut palms, silhouetted against the sky. On closer inspection a platoon of black columns can be discerned among the coconut trunks, a thin horizontal roof floating amongst their fronds: a simple pleasure pavilion stands on a stepped plinth. The roof is a galvanized steel deck sloping gently southwards and supported on three rows of six concrete-encased columns: there are no walls, no doors, no windows, no shutters. Part of the plinth is raised to accommodate a lower bedroom level and this raised area creates a place for sitting, while the lower floor is dominated by a huge dining table that rests on an old electricity generator, a remnant from the original bungalow. An enclosed stairway leads down to a half-buried space containing service areas and bedrooms that open onto a lower courtyard.

Source: Robson, David. 2002. Geoffrey Bawa: The Complete Works. London: Thames and Hudson

Red Cliffs
Red Cliffs
Red Cliffs
Copyrights © 2011 All Rights Reserved | Website By Sri Lanka Web Developers